Nieuws,  Persoonlijk

Hier is Iris bestaat 2 jaar – Noaberschap

1 mei 2018 was de datum dat ik deze blog begon en dat is vandaag twee jaar geleden! Reden om er toch even bij stil te staan. Ik schreef de afgelopen twee jaren verschillende blogs en teksten over de regionale geschiedenis van Groningen, ik heb veel leuke dingen mogen doen en ontdekken, en er zijn (wonder boven wonder!) inmiddels toch wel een aantal die me volgen en waarmee ik dagelijks leuke gesprekken mee voer. Ik ben hier ontzettend dankbaar voor en ik wil jullie dan ook bedanken. Hoe? Lees verder!

1 mei 2018

Het idee spookte al een tijdje in mijn hoofd. Ik ben gek op de geschiedenis van Groningen, en ik kan er niet genoeg van krijgen. Ik wilde hier iets mee met mijn masterscriptie. Ik besloot te kijken naar de werking van regionale geschiedenis in het onderwijs. Maar het moest meer zijn – ik wilde ook andere mensen er mee inspireren en informeren. Deze blog was geboren! Het hele verhaal en mijn eerste blog lees je hier!

Noaberschap

Noaberschap is één van mijn lievelingswoorden. Met het noaberschap wordt de samenleving van buren (=noabers) bedoeld. Het is van oorsprong een Drents/Twents woord maar het komt overal voor en is daarom niet gebonden aan een specifiek gebied. Het betekent dat je denkt om elkaar, om je naasten, je buren. Je staat elkaar bij en helpt elkaar – hoe klein of hoe groot.

Het noaberschap bestaat natuurlijk al eeuwen maar bloeit in deze periode van corona helemaal op. Ik zie mensen elkaar kaartjes sturen, elkaar helpen met de boodschappen – we denken om elkaar, om de kwestbaren. Het ontroert me enorm. Jij kunt vast ook goede voorbeelden die jij hebt gedaan, of die in je omgeving op touw zijn gezet.

Koartjes

Mijn kantoor hangt vol met kaartjes. Kaartjes van mensen die ik niet ken, kaartjes van vriendinnen, kaartjes van geschiedenisdocenten, kaartjes van leerlingen. Allemaal ontvangen in de afgelopen zeven weken. Ik ben zelf ook veel kaartjes gaan schrijven – gewoon omdat ik vond dat die personen dat verdienden. Wie wil er nu geen kaartjes ontvangen?

DAAROM – wil ik als dankbaarheid kaartjes gaan schrijven naar jullie als een soort van winactie! Om even stil te staan bij het feit dat ik 2 jaar lang “besta” als Hier is Iris maar ook omdat ik vind dat ‘noaberschap’ in deze periode (die maar duurt en duurt..) extra belangrijk is.

Wil jij een kaartje ontvangen? Of wil je graag dat ik een kaartje stuur namens jou naar iemand waarvan jij vind dat hij/zij dat wel even kan gebruiken – laat hieronder weten naar wie het kaartje moet en waarom. Je kan ook een reactie achterlaten op mijn Facebook of op mijn instagram.

Ik kijk uit naar alle kaartjes die ik kan versturen!

Liefs,

Iris


©Iris van den Brand

Reacties uitgeschakeld voor Hier is Iris bestaat 2 jaar – Noaberschap