Blogs,  Nieuws

Stadswandeling over Groninger Vrouwen: in de voetsporen van Cato Pekelharing-Doijer

De Groninger geschiedenis kent veel unieke, eigengereide, stoere vrouwen. Van muzikanten en wetenschappers tot vrouwen in het bedrijfsleven en in het onderwijs. Vrouwen die historische prestaties hebben neergezet en die vastberaden de weg vrijmaakten voor vrouwen en meisjes van nu. En daar mogen we best trots op zijn. Daarom schrijven Sanne Meijer (Sanne Meijer Onderweg) en ik een boek over Groninger vrouwen.

Aan de hand van fiets- en wandelroutes laten we je onder meer kennismaken met bijzondere schrijfsters, boerinnen, politici en verzetsvrouwen uit Groningen. Het boek verschijnt in het voorjaar van 2022 bij uitgeverij Passage.

Kun je niet wachten? Dan hebben we goed nieuws, want we stellen als preview alvast een gratis stadswandeling ter beschikking: In de voetstappen van Cato Pekelharing-Doijer. Je kunt het routeboekje hier downloaden.

Stadswandeling: In de voetstappen van Cato Pekelharing-Doijer

Cato Pekelharing-Doijer (1858-1913)

Deze stadswandeling vertelt het verhaal van de eerste feministische golf in Nederland (ca. 1870-1920). Groninger vrouwen hebben in deze beweging landelijk een belangrijke rol gespeeld door zich actief in te zetten voor kiesrecht, onderwijs en betaald werk voor vrouwen. Ondanks hun onvermoeibare strijd voor vrouwenemancipatie zijn veel van die Groninger vrouwen in de vergetelheid geraakt. Eén van hen was Cato Pekelharing-Doijer (1858-1913). Deze wandelroute van ca. 5 kilometer voert langs allerlei plekken die iets vertellen over die eerste feministische golf in Groningen. Plekken waar Cato Pekelharing-Doijer en andere Groninger feministes elkaar ontmoetten en ideeën uitwisselden, of plekken die zij zelf gecreëerd hebben. Download het routeboekje hier.

Op 8 maart 2021 (Internationale Vrouwendag) verscheen er een uitgebreid artikel over deze stadswandeling en over ons boek in het Dagblad van het Noorden.

Help mee

Heb je ideeën of tips voor ons boek? Stuur dan een mailtje naar info@sannemeijeronderweg.nl en/of info@hier-is-iris.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *