Nieuws

Hier is Iris – de geschiedenis van Groningen in het onderwijs

Mijn naam is Iris. Geboren en getogen in de Veenkoloniën. Masterstudent Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en hard op weg om eerstegraads geschiedenisdocent te worden. Meer weten? Tijdens mijn ervaring als geschiedenisdocent in Groningen, stuitte ik er vaak op dat leerlingen zich weinig bij de stof konden voorstellen, en hierdoor weinig van het vak begrepen. De stof die ze moeten leren is veel, máár ook een ver-van-mijn-bed-show. Ik besloot hier een oplossing voor te bedenken.

Borg Nienoord te Leek – genomen in augustus 2017

De geschiedenis van Groningen

Ik wil graag onderzoeken of het aanbieden van geschiedenis uit de eigen regio, in dit geval de geschiedenis van Groningen, bijdraagt aan een beter historisch besef bij de leerlingen. Of deze leerlingen door de verhalen over de eigen regio het vak geschiedenis beter begrijpen en daarmee uiteindelijk succesvol examen kunnen doen. Daarnaast ben ik zelf groot liefhebber van de provincie Groningen en zijn cultuur. En toen was ‘Hier is Iris’ geboren.

Blog ‘Hier is Iris’

In plaats van het enkel te laten gebeuren in mijn documenten mapje op mijn laptop, besloot ik het breder te trekken. Op deze blog, ofwel platform, wil ik jullie graag meenemen in mijn avontuur door de geschiedenis van de provincie Groningen en hopelijk jullie ook een beetje enthousiast te maken voor deze mooie en interessante geschiedenis. Want zeg nou zelf, wie wil niet weten wat er in zijn of haar eigen achtertuin gebeurde eeuwen geleden? En natuurlijk sta ik open voor al jullie op- of aanmerkingen, tips, feedback, noem het maar op. Ik zeg altijd: zonder wrijving, geen glans!

Ook voor leerlingen & docenten

Natuurlijk ontkomen de leerlingen en de docenten niet aan de voorgeschreven stof. Maar af en toe is er, naar mijn mening, zeker plaats voor een alternatief. Hierin probeer ik te voorzien. In mijn blogs vinden leerlingen en docenten verschillende mogelijkheden om de Groninger geschiedenis toe te passen tijdens de geschiedenisles (of een andere les natuurlijk). De blogs zijn onderverdeeld in de tijdvakken en waar mogelijk, verbonden aan een kenmerkend aspect. En wie weet wat nog meer komen gaat!

Wees welkom! 

Op deze blog kun je dus geregeld mooie verhalen verwachten over de geschiedenis van de provincie Groningen: mooie gebieden, unieke gebouwen, interessante personen, gure steegjes, bloederige oorlogen. Noem het maar op, het gebeurde allemaal in Groningen. Liekt mie schier, of nait den?

Wil je graag op de hoogte blijven van mijn avontuur in de regionale geschiedenis? Dat kan! Volg mij op Facebook, Instagram en Twitter om niets te missen. En heb je een vraag? Schroom je niet om contact met me op te zoeken.

© Iris van den Brand, 2018


 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *