Groninger Museum – Hella en Freek de Jonge: Het volle leven
Hella en Freek de Jonge zijn zes weken te gast in het Groninger Museum in de tentoonstelling Hella en Freek de Jonge: Het volle leven. Het bijzondere echtpaar stelt hun hele leven ten toon – letterlijk. Objecten uit hun hele leven vullen de ruimte en daarnaast zijn ze zelf ook te bewonderen van 10 tot 17 uur. Wat ik ervan moest verwachten? Geen idee. Onder andere Performance art, de aardbevingsproblematiek en onvoorwaardelijke liefde zijn symbolen die centraal staan in de tentoonstelling. Een aanrader om te bezoeken – ook met een klas, want met hun aanwezigheid heeft het Groninger Museum de hele kunstgeschiedenis in huis gehaald.
Hella en Freek de Jonge
Ik kende Hella en Freek niet zo goed – dat moet ik je eerlijk bekennen. De dag voor de opening waren ze te gast bij het programma Pauw en ik was gelijk onder de indruk. Het respect dat ze voor elkaar hebben en hoe zij zich als team inzetten voor wat zij denken dat het goede is. Een bijzondere chemie. Ze laten zien dat je na vijftig jaar huwelijk ook gelukkig kunt zijn, aldus Hella en Freek.
Hella de Jonge-Asser (Den Haag, 1949) heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig kunstenares – zo ontwerpt ze onder andere kostuums en heeft ze enkele boeken geschreven. Freek de Jonge (Westernieland, 1944) kennen we natuurlijk van de buis als cabaretier en acteur. Ook hij is veelvoudig kunstenaar.
Freek en Hella verzorgen er performances, praten met het publiek en ontvangen heel veel bekende en onbekende gasten. Voor elke dag hebben ze een prachtig lied geschreven – vaak over elkaar en hun leven. Ontroerend mooi.
Er is geen paradijs op aard
maar ik heb jou gevonden
als ik je zie dan weet ik
jij bent overal
– Hella en Freek de Jonge, “Als ik jou zie” een dag, een lied (dag 25).
Aardbevingsproblematiek
Hella en Freek hebben zich vorig jaar enorm ingezet voor de gedupeerden van de aardbevingen in Groningen. Freek heeft hierdoor zelfs de titel gekregen van ‘Groninger van het jaar 2017’. Dat het echtpaar zich hier hard voor maakt is duidelijk – de problematiek is prominent aanwezig in de tentoonstelling.
De schaal van Richter, een bord met “Pas op: aardbevingsgevaar”, scheve boekenkasten en een ware aardbeleving zorgen er voor dat de bezoeker er niet meer om heen kan. Het echtpaar doet iets wat heel weinig mensen kunnen in het kader van de aardbevingen: ze laten de Groninger begrepen voelen.
Meer weten?
Zes weken lang zijn Hella en Freek te gast in Groningen, en zijn wij bij hen te gast. Een unieke ervaring, als je het mij vraagt. Ga dit zien! Meer informatie kun je vinden op de website van het Groninger Museum of de evenementenpagina op Facebook.
In de klas
Hella en Freek de Jonge halen de hele kunstgeschiedenis in het Groninger Museum. Binnen enkele vierkante meters zijn zoveel kunstvormen te zien, dat het bijna niet te tellen is. Een ideale mogelijkheid om met leerlingen deze tentoonstelling te laten bezoeken.
Mogelijkheden
- In debat met de leerlingen over twee vragen “wat is kunst?” en “wat is geschiedenis?”. In de boekenkast staan bijvoorbeeld videobanden – Is dit kunst? Is dit geschiedenis? De tentoonstelling zet aan tot meningsvorming en dat kan leiden tot interessante discussies. De leerlingen kunnen aan de hand van deze tentoonstelling een mondeling of schriftelijk betoog houden met betrekking tot deze thematiek.
- Actueel: Aardbevingsproblematiek. Hella en Freek nodigen je uit om te beleven hoe het is om in een aardbevingsgebied te wonen. ook nodigen ze de bezoekers om hun “aardbevingsreliek” bij hen in te leveren of jouw verhaal te doen. Zij willen dit verwerken tot kunst. Laat de leerlingen nadenken over de betekenis van ‘reliek’ en wat mensen zouden in kunnen leveren als het gaat om aardbevingen. Hoe zouden de leerlingen een museum inrichten of kunstwerk vormgeven als het gaat om de aardbevingsproblematiek in Groningen?
© Iris van den Brand
2 reacties
Pingback:
Robert Rosendal
Erg leuk. Het duurt nog even, maar ik denk dat het een idee is om een keertje met elkaar te praten over een vorm van samenwerking voor Kunstvloed 2020.
Groetjes, Robert.